Tel. 0341-370008 – Email: info@osteopathieputten.nl

Baby’s

Voor welke klachten biedt osteopathie bij baby’s mogelijk een oplossing?

  • Huilbaby’s
  • Darmkrampen
  • Afvlakken hoofdje/Schedelvervormingen
  • Spugen/Reflux
  • Overstrekken

 

Huilbaby’s

Het darmsysteem is nog niet voldoende ontwikkeld. Hierdoor kunnen darmkrampen ontstaan. Door krachten tijdens de bevalling kan er spanning optreden op de schedelbasis. Als het kind ligt kan er voeding worden teruggegeven (spugen) door onvoldoende afsluiting van de maag ingang. Dit geeft slokdarm irritatie.

Darmkrampen

Door onvoldoende ontwikkeling van het darmsysteem kan de weerstand binnen de darm niet optimaal zijn. De aansturing van de darmen gebeurt gedeeltelijk door een zenuw ter hoogte van de schedelbasis. Tijdens de geboorte kan de schedelbasis onder spanning komen te staan, wat een oorzaak kan zijn voor darmkrampen.

Afvlakken hoofdje/Schedelvervormingen

Als een baby vaak in dezelfde houding ligt met het hoofd naar rechts of links gedraaid, spreek je van een voorkeurshouding. Deze voorkeurshouding is een oorzaak voor het afvlakken van het hoofdje. De oorzaken kunnen door een osteopaat in kaart worden gebracht. In de eerste levensfase is de schedel nog vervormbaar. Het is dus belangrijk snel een behandeling te starten. Asymmetrie van de schedel kan onder andere leiden tot keel, neus, en oor problemen.

Spugen/Reflux

In de eerste levensfase kan de baby voeding teruggeven, omdat de maagingang nog niet voldoende afsluit. De zure maaginhoud kan branderigheid in de slokdarm veroorzaken. De baby kan hierdoor gaan huilen of gaan spugen.
Spanning op de schedelbasis kan ook leiden tot onvoldoende afsluiting van de maagingang. Als het kind ligt kan de inhoud van de maag gedeeltelijk terugvloeien naar de slokdarm.

Overstrekken

Prikkelbare baby’s hebben de neiging tot overstrekking. Dit kan gebeuren na een heftige reactie op een normale prikkel uit hun omgeving. Een abnormale reactie op licht, geluid en aanraking van de baby kan leiden tot overstrekking.. Prikkelbare baby’s kunnen sneller gaan spugen, kort slapen en als een plank op uw arm liggen. Het is geen knuffelkind. Dit kan leiden tot onzekerheid en ongerustheid bij de ouders.