Tel. 0341-370008 – Email: info@osteopathieputten.nl

Voor kinderen

 

Voor welke klachten biedt osteopathie bij kinderen mogelijk een oplossing?

  • Bedplassen
  • Leer- en gedragsproblematiek
  • Motorische achterstanden
  • Groei en ontwikkelingsstoornissen
  • Keel-, neus- en oorproblemen
  • Buikpijn

 

Buikpijn

Bij acute buikpijn moet u altijd uw huisarts raadplegen. Als na onderzoek blijkt dat uw kind niet ziek is, maar buikpijn blijft houden, kan een osteopaat uitkomst bieden. Klachten van obstipatie, diarree of onbegrepen buikpijn kunnen terug te voeren zijn op de aansturing van het darmsysteem. Ook omgevingsfactoren zoals stress, oververmoeidheid en voeding kunnen een rol spelen. De osteopaat kan samen met u de klachten in kaart brengen en behandelen.

Bedplassen

Het kind heeft onvoldoende controle op de functie van de blaas. Verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom en druk op het bekken, bijvoorbeeld na een val, kunnen voor een slechte blaascontrole gaan zorgen.

Leer- en gedragsproblematiek

Binnen het onderwijs wordt ervaren dat de hulpvragen van leerlingen in aantal en complexiteit lijken toe te nemen. Er wordt op dit gebied steeds sterker een beroep gedaan op deskundigheid en begeleiding van leerkrachten en andere professionals. Een osteopaat kan een ondersteunende functie vervullen bij het herkennen en behandelen van de specifieke ontwikkelingsstoornissen, zodat barrières makkelijker, hanteerbaar en overwonnen kunnen worden.

Motorische achterstanden

Ontwikkeling van beweging en zintuigen (sensomotoriek) heeft alles te maken met op de juiste wijze uitrijpen van de hersenen. Het kan nodig zijn bepaalde fasen van de sensomotorische ontwikkeling van het kind op nieuw te trainen met een kinderfysiotherapeut. Osteopathie geeft het kind de fysieke mogelijkheden deze trainingen zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Door middel van manuele technieken aan bijvoorbeeld schedel en wervelkolom kunnen bewegingsopdrachten soepeler en makkelijker worden uitgevoerd.

Groei en ontwikkelingsstoornissen

De groei en ontwikkeling van de wervelkolom kan door vele oorzaken verstoord raken. Een veel voorkomende afwijking is Scoliosis. Deze groeistoornis van de wervelkolom leidt tot een specifieke houdingsafwijking in zijwaartse en voorwaartse richting. In samenwerking met huisarts en soms orthopedie wordt de ontwikkeling van de wervelkolom nauwkeurig gevolgd. De behandeling bestaat uit een regelmatige controle en meting van de wervelkolom in combinatie met bewegingstechnieken die de mobiliteit van de totale wervelkolom verbeteren.

Keel- neus en oorproblemen

Ontstekingen in allerlei vormen zijn veel voorkomende aandoeningen bij jonge kinderen. Veel kinderen hebben als ze zeven zijn een of meerdere keren een oorontsteking doorgemaakt. Na de leeftijd van zeven jaar is er een afname te zien in de frequentie van het optreden van een oorontsteking. Het is vanaf ongeveer deze leeftijd dat het verloop van de buis van Eustachius schuiner wordt, zodat er een betere drainage plaats vindt. In de osteopathie zien we dat juist deze ophoping in de buis van Eustachius optreedt door problemen in de beweeglijkheid van de schedelbotten en de bovenste nekwervel en de weefsels die hiermee in contact staan. Dit kan gerelateerd zijn aan een geboorte trauma. Dit zorgt ervoor dat de buis van Eustachius niet goed kan functioneren met als gevolg dat hierdoor infecties een kans krijgen.

Een aangezichtsligging, druk op het aangezicht of een moeilijke tangverlossing kan ervoor zorgen dat de schedelbotten van en rond de neus minder goed beweeglijk zijn. De infectiekans neemt hierdoor toe. De infectie kan zich uitbreiden naar de bij- en voorholten en naar de keelholte. Door het herstellen van de beweeglijkheid van de botstructuren van en rond de neus zal de natuurlijke balans van het neusslijmvlies zich herstellen en minder gezwollen zijn. Hierdoor neemt de infectiekans af. De osteopaat heeft hier een aangrijpingsgebied dat goed te behandelen is.

Problemen in het keelgebied kunnen zich uiten in het ontstoken zijn van de amandelen. De amandelen zijn een eerste barrière tegen infecties. Op het moment dat deze de infectie bestreden wordt zullen de amandelen zich vergroten. Maar ook slikproblemen komen al bij zeer jonge kinderen voor. Het slikken wordt gestuurd vanuit een hersenzenuw die op nek- schedelbasis niveau ontspringt. Een verminderde beweeglijkheid van dit niveau kan invloed hebben op de zenuw waardoor het slikken bemoeilijkt wordt. Maar ook een verminderde beweeglijkheid in de structuren van de hals kunnen hier een bijdrage aan leveren.